Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Go down

Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Postaj by whisperer on pon stu 05, 2018 11:35 pm

"Transcendentalna literatura poznata pod nazivom Srimad Bhagavatam, smatra se najdragocjenijim ukrasom ostavštine vedske mudrosti. Dio je Purana, odnosno vedskih povijesnica. U svojih dvanaest knjiga s 18000 strofa, Srimad Bhagavatam opisuje čitavu kreaciju, od postanka do uništenja. Govori se o višedimenzionalnim univerzumima, životu na drugim planetama, zakonima koji vladaju unutar našeg univerzuma i vremena, kao i kronologiju važnih događaja koji su se zbili u proteklih nekoliko milijuna godina.

Autor Srimad Bhagavatama je Vyasadeva, mudrac koji je živio prije cca 5000 godina kada je započelo doba Kali (doba licemjerja, sukoba, neznanja, željezno doba), odmah nakon prestanka doba Dvapara. Razdoblje Kali traje 432 000 godina, do sada je prošlo 5000 godina, što znači da je još ostalo 427 000 godina do kraja doba Kali. Nakon toga nastupa novi ciklus od četiri doba od kojih je prvo Satya (razdoblje istinoljubivosti, vrline i mira).


Satya-yuga: trajanje 1 728 000 g
Treta-yuga: trajanje 1 296 000 g
Dvapara-yuga: trajanje 864 000 g
Kali-yuga: trajanje 432 000 gRazdoblja ili yuge, izmijenjuju se u ciklusima poput godišnjih doba u našoj godini. Svako doba ima svoje posebne karakteristike koje se očituju simptomima unutar ljudskog društva, načina življenja i kvalitete međuljudskih odnosa.

Za ovaj članak odabrali smo kratku analizu doba Kali u kojem trenutno živimo kako bi vidjeli na koji je način opisano stanje ljudskog društva i kvaliteta našeg života na ovoj planeti. Pošto je zapisan prije 5000 godina, opis doba Kali Srimad Bhagavatamu predstavlja i neku vrst proročanstva pa bi bilo interesantno usporediti pisanu riječ sa realnošću koja nas okružuje.
Iako napisan prije pet tisućljeća jezikom kojeg je dosta teško prevesti na naše moderne jezike, Srimad Bhagavatam govori o današnjem dobu sa zanimljivom preciznošću. Ne spominju se imena, datumi ili događaji, već generalno stanje u ljudskom društvu, kako fizičko tako i psihičko.
Doba Kali započelo je 20. veljače, 3012 godine prije nove ere. Osnovno mu je obilježje opće neznanje (površna edukacija), patnja, degradacija i uništenje. Vedska literatura nema puno toplih riječi za doba u kojem živimo jer su standardi vedske kulture čak i na početku doba Kali bili daleko iznad bilo koje civilizacije koju mi danas poznajemo. Predviđanja za narednih 427 000 godina daleko su više pesimistična od onoga što proživljavamo danas. Međutim, Vede opisuju naše doba Kali kao posebno doba u kojem se za kratko vrijeme pojavljuje razdoblje Satya kada 10 000 godina dominira vrlina, pobožnost, mir i duhovnost. Trenutno se nalazimo u prvih 500 godina tog zlatnog doba. To možemo vidjeti po simptomima kao što je velika dostupnost alternativnog znanja, učitelja i duhovnih pravaca. Sloboda izražavanja i prakticiranja osobne duhovnosti u zapadnom svijetu nikada nije bila veća. I unatoč jasnom utjecaju negativnih karakteristika doba Kali, moramo primijetiti i tu pozitivnu stranu koja je prisutna uslijed kratkoročnog utjecaja razdoblja Satya.

Svako doba Kali ima iste karakteristike, ukoliko stavimo na stranu da se jednom u milion Kali-yuga dogodi utjecaj Satya-yuge. Drugim riječima, svako doba Kali opisuje se na sličan način.
Imajtmo na umu veliku kulturološku razliku koja dijeli vedsku i našu sadašnju kulturu. Neke naše vrijednosti nekada su se smatrale štetnim i bezvrijednima, i obrnuto."
K. Kolega
avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Postaj by whisperer on pon stu 05, 2018 11:47 pmThe ancients understood time as a circle.
avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Postaj by whisperer on pon stu 05, 2018 11:56 pm

We’re Living In Kali Yuga, The Age Of Darkness


avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Postaj by Tomica on sri stu 07, 2018 7:34 pm

avatar
Tomica

Posts : 35
Join date : 19.07.2018

[Vrh] Go down

Re: Vrijeme u kojem živimo- KALI YUGE

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.