Terra magica :)

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

Go down

Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 9:56 am

Umjesto klasicnog uvoda, dopustite mi da vam prenesem neobicnu pricu. Poduza je, ali dozvolite si izdrzati do njenog konca. Happy

-----

Dok sam bio mlađi istraživao sam spilje. Natovario bi se opremom i tjednima boravio u planinama, danju uvlačeći se pod zemlju, a noću gledajući u zvijezde. Istraživao sam spilje koje još niko nije istražio i najčešće sam bio prvi koji je prolazio hladnim,podzemnim prolazima i stajao pod svodovima velebnih dvorana gledajući sige, stalaktite i stalagmite kako se presijavaju svojim kristalnim ogledalima pod svjetlošću škrtog plamena karbiduše na kacigi.
Mjerio sam ih i iscrtavao im tloris, bilježio temperaturu i postojeću vlagu;

Nekada sam posebnim bojama bojao hitre, podzemne potočiće kako bi zabilježio gdje kao izvori izlaze na površinu; sondirao glinene slojeve za geologe; kada bi na njih naišao i kosti izumrlih životinja; kad god je bilo razloga i skupljao podzemne kukce, kako bi istraživanje obuhvatilo i podzemnu faunu; neki puta bi donosio na površinu i zarđale jatagane ili stare bodeže koje su u spiljama ostavljali nekadašnji ratnici kada bi se iz bilo kojeg razloga morali pred neprijateljima skrivati pod zemljom;
Znanstvenici su u svojim toplim sobama imali tisuću i jednu želju i silno bi se ljutili kada im ne bi donio tražene podatke, pošto se sami u spilju nikada nisu uvlačili. Bilo je dosta posla preko glave.

Jednom, istražujući Martinovu spilju na Velebitu, ostah u mraku. Nešto se pokvarilo i moja je acitelinska svjetiljka na kacigi nepovratno zgasnula. To sam shvatio nakon što sam je bezuspješno pokušavao popraviti.

Bio je to moj nesratan dan. Jer, tog istog jutra, zorom, prije odlaska u spilju, doručkujući mesnu konzervu i tvrdi, suhi dvopek, slomio sam zub sjekutić. A kasnije, u mraku, spoznah kako zabunom prvi put nisam sa sobom ponio rezervnu svjetiljku, čak štoviše, kako nemam ni šibice!

Činilo se: nađoh se bespomoćan u smrtnoj pogibelji.

Sjedio sam u mraku, a misli su mi se samo rojile. Važno je bilo sačuvati prisutnost duha i nikako se ne prepustiti panici, koja je u takvoj situaciji najveći neprijatelj. Znao sam kako mi izvana, sa površine zemlje, nitko ne može pomoći, jer je Martinova spilja bila u nenastanjenom, krševitom području, a najbliži stočarski stanovi velebitskih pastira bili su udaljeni nekoliko sati hoda.

Bio sam prepušten samom sebi i vlastitoj snalažljivosti. No, što pojedinac sam može napraviti u takvim situacijama?! Grozničavo sam se pokušao prisjetiti kako spilja izgleda ne bi li se mogao izvući tapkanjem uza zid dvorane i kasnije kanalima prema površini. No, sjećao sam se kako na jednom mjestu postoji omanji ponor koji u potpunosti zatvara put prema spasonosnom izlazu, a bez ikakvog svjetla bilo je sigurno kako ga neću moći proći.

Mrak koji vlada u spiljam doista je pravi, mrki mrak bez ikakvog tračka svjetlosti. Može ga se usporediti samo s mrakom kojeg izaziva crni, neprozirni povez preko očiju. Tek kada je u potpunom mraku čovjek primjećuje koliko mu znače njegove oči. Taj špiljski mrak ne može se usporediti s noćnim mrakom na površini zemlje jer čak ni najcrnja mrklina noći nije tako mračna kao što je podzemni mrak., gdje nema ni ni najmanjeg tračka svjetla. Zato podzemni kukci koje sam skupljao i nisu imali oči jer im one u ovom mraku ničemu nisu mogli poslužiti, pa su s vremenom atrofirale.

Kako je vrijeme odmicalo uši su mi postale sve osjetljivije na zvukove. Uvjek je tako:jedno osjetilo pokušava nadomjestiti odsustvo drugoga.Tako sam malo pomalo počeo razaznavati kapi vode koje su kapale sa stropa i neumitno gradile spiljski nakit.Zavisno o kakvu bi podlogu udarile, izazvale su zvukove raznih visina i jačina;što je podloga bila deblja i prijeubljenija uz pod, zvuk bi bio dublji, a što bi kristalizirani stalagmit bio više i odjek kapi bi bio viši.Površinom kože lica počeo sam osjećati i pirkanje vjetra iz pravca izlaza.

To je mogao biti dobar putokaz čak i spasonosno rješenje, da nije bilo onog ponora kojeg sam s dosta muke i uz svjetiljku teško prošao,zaobilazeći ga po okolnim , rubnim stjenama.
Martinova spilja bila je jedna od vlažnijih spilja i domalo sam osjetio kako mi se vlaga uvlači u tjelo,kako mi se mišići hlade i kako me počinje tresti zimogroznica.

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 10:02 am

Nastavak. Happy

----

Morao sam nešto poduzeti jer od jer od bespomoćnog sjedenja i kovanja raznoraznih neizvedivih planova nije bilo koristi. Još jednom sam pretresao sve svoje đepove i sav njihov sdržaj preselio u naprtnjaču, zadržavajući u rukama samo kompas. A onda sam u đepiću na prsima u košulji otkrio, i onaj nesretni slomljeni sjekutić, kojeg sam iz tko zna koje pobude ponio sa sobom u spilju.

Pomislio sam a onda i naglas rekao:

- Eh, dao bi i taj zub i sve koje imam, samo da mi se odavde izvući. I u taj tren vidjeh neku crvenu žeravicu u svojoj blizini. Mogu se i dan danas zakleti kako prije nije postojala, ni u tom ni u ikojem drugom mjestu u svojoj blizini. Ta crvena žerava bila je poput užarene glavice šibice prije no što će liznuti plamen. Isprva je bila mirna, a onda se počela pomicati lijevo desno. Od zaprepaštenja mi je naprtnjača pala na glinu.

Zaklopio sam kapke , protrljao oči, pa ih otvorio, no crvena je žeravica bila na istom mjestu. Čak sam se uštipnuo za ruku, kako bih provjerio ne sanjam li. Pobojao sam se da sam od straha beizlazne situacije počeo halucinirati.
A crvena žerava stalno je bila na istom mjestu. Malo nepomična, a malo lelujajući se lijevo, desno. Nije mi se približava što je odagnalo strah od koji mi se javio pri pomisli da je riječ o nekoj podzemnoj životinji koja me želi napasti.
Ali, otkuda u vječnoj spiljskoj tami to svjetlo?

Mada sam israživao samo spilje, bijah potkovan i u nekim drugim znanjima.Znao sam kako ni jedno oko u tom mraku ne može svijetliti, jer je odraz životinjskih očiju u mraku samo refleks svjtala s njihovih zjenica; znao sam kako ni jedno živo biće u sebi nema toliko električnog naboja da bi taj naboj izlazio kroz njihove oči kao svjetlost.

Pa, ipak,nekim čudom,crvena žerava bila je tu,mada mi uopće nije bilo jasno kako se i od čega stvorila. Kada se pomaknula i odlučno krenula udesno, točno u onom pravcu iz kojeg je strujala struja zraka s izlaza, shvatio sam kako je to možda slamka spasa, uz pomoć kojeg ću se možda ipak uspjeti izvući i spasiti. Zabacio sam naprtnjaču na pleća i četveronoške brižno s dlanovima ispitujući tlo ispred sebe i oko sebe, počeo slijediti to crveno svjetlašce, koje je neprestano bilo od mene na istoj udaljenosti i kojem se nikako nisam mogao približiti. A ono me je nepogrešivo vodilo iz dvorane u kojoj mi se ugasia svjetiljka preko dugog,vijugavog tunela-kako sam upamtio tloris Martinove spilje - u pravcu druge dvorane, a iz ove prema ponoru o kojem se nisam usudio ni razmišljati.

Moje je puzanje trajalo satima, ali je bilo uspješno. Malo pomalo je zračna struja, koja mi je udarala u lice, postajala sve jača, što je bilo nepobitno znakom kako se ipak postupno bližim izlazu. No, do pravog spasenja još je uvijek bilo daleko.
U jednom trenutku se crvena žeravica nepomično zastala i više se nije micala s tog mjesta. Zastao sam i ja.

Ispružio sam ruku i dlanom pokušao napipati tlo pred sobom, no nije ga bilo! Znači: bio sam pred ponorom. Vođen neznanom crvenom točkicom uspio sam prepuzati dosta puta a da nisam zalutao u mraku, a ni udari u koju prepreku....već to je bio pravi poduhvat! Ali, što sada?


Zadnja promjena: Ligeja; uto lis 28, 2014 10:42 am; ukupno mijenjano 1 put.

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 10:28 am

Sjeo sam i odmarao se, ne pokušavajući napraviti ni jedan pokret, kako me neka nesmotrenost ne bi koštala glave. Jako sam se znojio i bio sam sav zapuhan iako sam zapravo puzao milimetar po milimetar. No, napetost je bila prejaka i tjelo je u groznici puzanja reagiralo strahom znojenja. Sjedio sam a crvena žeravica je bila nepomična. Kao da smo oboje nešto čekali. Kada su me prenapeti mišići prestali boljeti, postalo mi je jasno kako oboje čekamo završetak tog mog odmora i prikupljanje novih snaga. Čim sam i opet počeo razmišljati kako proći preko ponora, crvena žeravica mi se počela približavati i zaustavila se vrlo blizu moje kacige. Napregnuo sam oči i u crvenom odsjaju primjetio kako je prislonjena na stijenu. Podigao sam se iz sjedećog položaja u klečeći i ispružio desnicu. Pod prstima sam imao izbočinu stijene , koja je odlično mogla poslužiti za rukohvat. Odmah zatim žeravica se spustila niže. Ne razmišljajući, ispružio sam i drugu ruku, te dohvatio još jednu izbočinu stijene.Imao sam dva sigurna rukohvata. Što dalje? Iz klečećeg položaja sam čučnuo, a žeravica je i opet pokazala jednu točku. Ispružio sam nogu i našao siguran oslonac za svoju čizmu. Kad se žeravica zaustavila na sljedećem mjestu, bez razmišljanja sam ispružio i drugu nogu i stopalo čvrsto uglavio u pukotinu ruba stijene. Priljubio sam se prsima uz nju, svjestan kako se držim za rubne stijene ponad ponora i kako sada više nema povratka, jer se u mraku i ne znam nazad vratiti, već moram samo naprijed i naprijed, pa ma što se dogodilo. Netremice sam samo motrio žeravicu i gdje bi ona u svom lelujanju zastala, tamo sam stavljao ruke ili noge, sve odmičući malo i pomalo sve dalje i dalje. Koliko je vremena trajalo to moje slijeđenje crvene žeravice rubnim stijenama ponora, ne znam ni danas, jer mi uopće nije palo ni na pamet da gledam na sat..
Važno je bilo samo ne ispustiti iz vida spasonosnu žeravicu, pa ma što god ona bila.

U jednom trenutku zahvatila me drhtavica, cijelo tijelo mi se treslo, gotovo sam izgubio oslonac, bila je to kriza izazvana prevelikim tjelesnim naporom. Oslonio sam se obrazom na mokru stijenu, čak sam i zaplakao suzama koje nisam mogao spriječiti, a kada je drhtavica prošla i opet sam bio dovoljno snažan i pribran za nastavak ovog, danas mi se čini bezumnog puzanja i pentranja.....

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 10:31 am

Nakon određenog vremena , crvena je krijesnica i opet započela svoje lelujanje lijevo, desno, a pod nogama sam osjetio čvrsto tlo spiljskog hodnika.Prošao sam ponor. Dalje je sve bilo kao u snu. Izgubio sam pojam o vremenu, ali sam uporno, milimeter po milimeter, slijedio crvenu žeravicu, dok je vjetar na mojim obrazima sve više jačao.

I onda konačno, ugledao sam prvi tračak danjeg svjetla koji je probio crnilo spiljskog mraka. Još uvijek sam puzao, ali sada sve brže i brže, svjestan kako s svakim metrom svjetlost postaje sve veća i jača i kako konačno ipak izlazim.
Bijaše neopisiv osjećaj kada sam uspio ispuzati iz spilje na svjetlost dana. Kao da sam se iznova rodio.. Odvukao sam se do obližnjeg izvora, zagnjurio cijeli glavu u u hladno jezerce i slasno se napio. Pogledao sam poslije toga i na sat: za izvlačenje iz tristo metara dugačke spilje trebalo mi je punih 14 sati, dok mi je za isti prolaz sa svijetlom trebalo kojih dva sata. Nakon toga sam se prevrnuo na bok i spavao neprekidno punih četrdeset i osam sati.

Probudi sam se u bolovima, ali živ!
Trebalo mi je još čitav jedan dan kako bi se prisjetio svega što se zbivalo, kako bi se u slast napio hladne izvorske vode, kako bi se nahranio konzervama koje sam grijao na zaklonjenoj vatrici.

Promišljah kako sam u bunilu straha odsanjao crvenu krijesnicu koja me je spasila, ali sam se tješio kako me je ona i spasila čak i ako je bila samo plod moje mašte ili halucinacije.

Vjerovatno bi se neko drugi na mojem mjestu odmah sunovratio niz Velebit, bježući glavom bez obzira s mjesta na kojem je zamalo izgubio život, no u ono vrijeme nisam bio takav. Štoviše, provjerio sam opremu, popravio kvar na svjetiljci, opskrbio se rezervnom svjetiljkom i šibicama, pa i opet ušao natrag u Martinovu špilju. Prolazeći pod svjetlom karbiduše hodnicima i dvoranama koje sam u mrklini mraka propuzao, naprosto mi nije bilo nikako jasno kako sam takvo što uspio poduzeti, kakav sam to pothvat izveo!

Naravno, ponio sam i slomljeni sjekutić. Prisjetio sam se kako sam ga ono obećao pokloniti budem li se spasio. I, poklonio sam ga. Ostavio sam ga na istom mjestu na kojem mi se mjestu svjetiljka ugasila.

Mjesto sam lako pronašao po otiscima svojih stopala u mekanoj glini, jer baš to mjesto bijaše nervozom mojih nogu svo utapkano i udubljeno. Eto, baš tu ga ostavih.

Istraživanje nisam prekinuo. Trebalo mi je još gotovo tjedan dana uvlačenja u spilju, pa da naprtnjaču mogah zavezati i samom sebi kazati kako je još jedna Velebitska spilja kartirana i u potpunosti istražena.....

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 10:36 am

Zadnjeg dana prije odlaska, još jednom sam obišao Martinovu spilju od ulaza do zadnje dvorane. Na određen način opraštao sam se s tim mjestima, pošto sam se rijetko kada vraćao jednom već istraženim spiljama. U mislima sam još jednom proživio i pustolovinu koja me je mogla stajati života, a Martinovu spilju pretvoriti u svoj grob.

Na mjestu ostavljenog mog sjekutića čekalo me iznenađenje!
Umjesto sjekutića , tamo je na glini ležao prekrasan, veliki zub, pravi oštar očnjak spiljskog medvjeda, koji je živio u kameno doba i bio suvremenik naših dalekih prethistorijskih predaka. Od iznenađenja se nisam mogao ni pribrati, pošto sam takve primjerke viđao samo u muzejima i nikada ni jednog ne nađoh na svojim istraživanjima mada sam uvijek o nekom takvom sanjao. Dobio sam poklon za poklon. Brižno sam ga uzeo, pospremio u naprtnjaču i to bijaše jedina uspomena koju sam ponio iz Martinove spilje. Kasnije sam istraživao još spilja i spilja, posatao sam stariji i i manje avanturističkog duha, radio i druge poslove, a od poklonjenog mi zuba se nisam nikada odvajao.

Isprava sam svima pričao priču, ali kako mi niko nije želio povjerovati, zašutio sam i i dugi je niz desetljeća nosio u sebi kao svoju tajnu. Putovi su me nosili svijetom, te nanijeli u Egipat. Neke sam večeri sjedio u baru Kairskog ''Sheratona'' kada je naišlo društvance engleza u kojima je bilo i nekih mojih znanaca...naravno susret je trebalo nazdraviti, pa smo uz gin skakali s teme na temu, te mi predstaviše namrgođenog debeljka koji je bio profesora arheologije i imao je neobičan hobi. I svi su prsnuli u smijeh što je kod debeljka izazvalo ješ veće mrgođenje. Kako nisam mogao dokučiti o kojem je hobiju riječ, kada sam saznao, nasmijao bi se i ja da se nisam sjetio svoje mladenačke avanture u Martinovoj spilji. Svi su primjetili da sam se trgnuo, pa me stadoše ispitivati i nagovarati da ispričam, i tako sam im ispričao. Svi su se prisutni doista čudili sreći koja mi je pomogla pri izlasku iz pećine pa smo još svi malo popili. Tek se nije čudio namrgođeni debeljko iz Oxforda, koji je nehajno dobacio:

- Dragi moj, vraga bi ste se vi spasili da nije bilo Lumberfielda.

A tko je taj, zinuo sam.

Patuljk koji živi u spiljama i koji je izrazito dobrohotan prema ljudima i njihovoj znatiželji! Naravno da su se svi opet nasmijali, no meni nije bilo do smijeha.
Tada mi je rekao da ovo nije mjesto ni vrijeme da priča o patuljcima pa me je pozvao sutra da popričamo o tome. Sutra mi je puno pričao o njemu i ostalim patuljcima.

Od tada do danas sam o patuljcima naučio puno toga. Mogu se čak pohvaliti kako sam postao vrsni poznavatelj tog Malog naroda.. Naučite i vi nešto o njima, ako ne iz znatiželje, a ono iz potrebe poznavanja ponašanja kada se s nekima od njih nađete sučelice i kada vam neki od njih pokloni život, kao što je onomad Lumberfield poklonio meni.

Autor:
Stjepko Kuzmič
Knjiga "Patuljci"

Happy

(via nardo)

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on uto lis 28, 2014 11:59 am

cheers cheers cheers
predobro

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by darla_ on uto lis 28, 2014 2:10 pm

Hocemo jos, vile, salamanderi, nimfe, sirene, sve Grin
avatar
darla_

Posts : 1272
Join date : 31.05.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on sri lis 29, 2014 12:40 pm

Voljela bih da zajedno obradimo ovu temu o elementarnim, mitskim, magicnim bicima... Mozemo krenuti od vjerovanja starih Slavena pa prosiriti na ostale narode. Ili mozda spomenuti i vlastite dozivljaje? Happy Ma, kako vam srcu drago.

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by darla_ on sri lis 29, 2014 2:18 pm

Ligeja je napisao/la:Voljela bih da zajedno obradimo ovu temu o elementarnim, mitskim, magicnim bicima... Mozemo krenuti od vjerovanja starih Slavena pa prosiriti na ostale narode. Ili mozda spomenuti i vlastite dozivljaje? Happy Ma, kako vam srcu drago.

Okei, budem i ja malo prosvrljala pa vidjela sto imam od literature, pa cu staviti ako bude neka zgodna pricica.
avatar
darla_

Posts : 1272
Join date : 31.05.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by whisperer on čet lis 30, 2014 2:36 pm

Ligeja je napisao/la:Umjesto klasicnog uvoda, dopustite mi da vam prenesem neobicnu pricu. 

Evo zanimljive motivacije da se malo bacimo u istraživanje i o Artaniji. Happy Po mom blic virtualno istraživanju, nažalost, uočavam kako je nemoguće doći do puno podataka osim copy/paste-a nekih natuknica sa foruma na koji sam nabasala. Dakle, govore da se radi o sljedećem;


"Artanija je bila zemlja, davna mitska o kojoj tek kao kroz nagovještaj pričaju vedski i sumerski zapisi. Gubi se u prastarim eonima vremena. Kažu da je to bila najduhovitije tlo i ljudi koji su ikada hodali ovom planetom. Brehmen su to još zvali..." ... " Artanija je, po definiciji, misteriozna kraljevima koju često spominju kronike i legende Stare Rusije, gdje su antičke misterije prošlosti bile angažirane sa inovacijama budućnosti (jako slično legendama o Atlantidi). Prije svega to je proslava života i ljubavi čovječanstva, obožavanje konja, čime se prikazuje harmonija između čovjeka i prirode..."
Spominju da je o Artaniji, čiji je drugi naziv, Arsemija, pisao ruski pisac P. G. Nazarov i Arapin Ibn-Rust. Navodno je ista od velikog značaja Rusima. Stvara se i poveznica sa Rtanj-om.


Prenosim sa druge stranice na srpskom jeziku..

ARTANJ- PLANINA KOJA SVETLI


Predanje Anande Peruna Belobora, ispripovedano na svetim vodama Slovenskog Dunava, u poznu jesen 7520. godine.


Podno Planine Koja Svetli, što se ArTanj zvaše, u tri se prstena svetlosna kružno prostiraše Sveta Zemlja ArTanija, u kojoj obitavahu Posvećeni VedSrbi, sušti potomci Vedskih Bogova, čuvari Drevnih Znanja, usaobraženi sa Pupkom Sveta.

Iz Jezgra ArTnja, iz Bića Što Isijava Sušto, brizgao je bez prestanka Večan Život, što se u Duh i Dah Svarožnicom uzvođaše do Jezgra Zvezdanih Jata, a otuda se, opet, Svarožnicom nizvođaše do Pupka ArTanije, zapljuskujući u tri prstena svetlosna Zemlju ArTaniju, obesmrćujući, iz trena u tren, sva bića sušta Svete Zemlje Svarogove.

Sve se ovo zbivaše u Zlatno Doba Striborije, pre sedamdeset i pet vekova, kada su se na Nebu ArTamije mogla videti Tri Sunca Ponoćna, koja bejahu vasaobražena sa Velikim Duhom Stvaranja.

Sve tada bejaše devičanski čisto i prozračno, prožeto Milinom i Divotom Stvoritelja, a sva bića sušta svetlucahu i titrahu plavetnom svetlošću Perunovih vagrenih strela, što se Donjim Nebom preplitahu i raspršivahu tvoreći Svargino Polje Dejstvenog Štita.

Na Svetu Zemlju ArTaniju, podno Planine Koja Svetli, mogli su samo Oni Koji Su Posvećeni da kroče i da obitavaju u Milosti Triglava Velikog.

Oni Koji Su Posvećeni bili su, ustini, čuvarima Majke Zemlje, i nosiocima Drevnih Znanja što su se samo u ArTaniji čuvala i Živim Slovom prenosila sa kolena na koleno unutar Kola Posvećenih VedSrba PraArijevaca, koji su izravno od Vedskih Bogova posvećeni.

Posle mnogih vekova PraVaseljenskoga Sna, snova se budi Planina Koja Svetli, koja se ArTanj zvaše, prizivajući Probuđene i Osvešćene, da se oko Svarginog Pupka saberu i usaobraze sa Večno Titrajućim Jezgrom Zvezdanih Jata. 
avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Buffy on čet lis 30, 2014 2:39 pm

Happy

Gledala neki dan dolumentarac o Perunu i Velesu, izvornim bžanstivma na ovom području. U zadnej vrijeme se malo više piše o tome, čak su osnovali takvu crkvu.
avatar
Buffy

Posts : 1877
Join date : 03.06.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by whisperer on čet lis 30, 2014 2:40 pm
RTANJ_ KAO DUHOVNI PROSTOR


Planinu Rtanj ne posmatram kao geografski prostor koji je zapisan u kartama, jer on je to ponajmanje,
Rtanj je u stvari ono što tajno postoji u svakome od nas i što još uvek nismo otkrili...
Ne smatram ga planinom , nego unutrašnjim prostorom...

Rtanj je vaš unutrašnji prostor, Rtanj je u suštastvenosti jedno sasvim specifično stanje uma.

Večni Rtanj nije geografski, već duhovni prostor koji pripada svima...

Rtanj je kao neki dijamant. 
Dijamanata nikada nema na hiljade, kao drugih kamenčića i kamenja.
Jedan dijamant sasvim je dovoljan...

RTANJ- NA PRAVOM PUT

Rtanj pojačava ono što je u tebi a što si dobio rođenjem, ljubav, radost, smeh , zdravlje. Lakše dolaziš do onoga što si izgubio vremenom živeći u ovakvom nametnutom svetu, u ludom i modernom životu. Niko nas nije pitao da li želimo da živimo u takvom svetu? Sada imamo izbor. Da preporod nađemo u sebi i to pokažemo sebi i ljudima oko sebe, da postoji put, drugačiji, iskreniji, lepši. Put nekog novog načina bivanja. Mi samo treba da im taj put prosvetlimo, da mogu da vide da to postoji, nešto drugo .....život zajedništva, međusobnog uvažavanja, tolerancije, ljubavi, osmeha, zdravlja. 

To je naša velika stvar (ako postoji nešto veće što možemo uraditi i dati drugima). Niko ne mora da nas sledi, da ide našim putem. Mi samo hoćemo drugim da pokažemo da nešto lepše, važnije i drugačije postoji, da im pokažemo kako se nekada jednostavno i veselo živelo. Kako to može i sada u ovom svetu, u ovom našem vremenu. Kako je lep život u saradnji sa prirodom i svojom okolinom, ljudima koje nas okružuju i koje svakodnevno srećemo, sa biljkama, životinjama, stvarima . Oni koju budu prepoznali našu put doći će na Rtanj. 

Tada će osetiti i videti ono o čemu mi sada pišemo i što radimo. Ne očekujemo da će svi videti, neki će to videti i osetiti u sebi i oko sebe, a ko neće znači da još nije spreman. 
avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by whisperer on čet lis 30, 2014 3:08 pm

Buffy je napisao/la:Happy

Gledala neki dan dolumentarac o Perunu i Velesu, izvornim bžanstivma na ovom području. U zadnej vrijeme se malo više piše o tome, čak su osnovali takvu crkvu.


Zanimljivo. To je ona priča kada Veles bježi od Peruna? Happy Bacim pogled na to kasnije navečer..
avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on čet lis 30, 2014 8:34 pm

priča  moje bake sa sela u zimske večeri, a ja još ni u školu nisam išla
Priča mi je bila užasno strašna, a opet sam molila baku iznova da ju priča i uvjek isto pitanje postavljala na kraju priče i tisuću i jedno zašto. Ne sjećam se cijele priče već nekih detalja 

Konjanik je jahao kroz šumu u svoje selo i na putu obasjanom mjesečinom  ugledao je malo mače. 
Sišao je sa konja, uzeo maće , zajahao natrag konja pa sve kroz šumu, puteljkom.
Rukom je dragao macu i neprestano govoreči , mica mala, mica mala.
Nato mače progovori , mica samo mica
Konjanik se preplaši, konj se propne , jahač odbaci macu i da se u galop

Zašto ju je bacio?
- To je bio vrag
Kak je znao da je vrag?
- Mace ne pričaju 
Ko je to vrag?
- Zlo
Kaj je to zlo?
.............

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by besposlenpop on čet lis 30, 2014 8:55 pm

Jednom davno mladić je pitao djevojku: "Hoceš li se udati za mene?" 
Djevojka je odgovorila: "Ne!" 


I tako je mladić živio sretno do kraja života, išao na pecanje, igrao golf, gledao nogomet i pio pivu kad god je poželio ...
avatar
besposlenpop

Posts : 4707
Join date : 03.06.2014
Age : 59
Location : Zagreb West

http://www.cosgan.de/images/midi/frech/c042.gif

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by besposlenpop on čet lis 30, 2014 8:59 pm

Išla dva momka preko livade i vide nasred livade govno. 
Kilometrima nigdje nikoga. Nikakvih kuća. Misle si oni otkud sad to govno? 
Kad vide - neka bakica ide im u susret pa odluče nju zapitati. 
- Dobar dan bako 
- Dobar dan momci.
- Bako nešto nas zanima - otkud ovde na sred livade govno. 
- E sinko moj. Živeli su jednom dva brata u dvorcu na bregu. Stariji se zaljubio u princezu iz susednog dvora. Na dan kad su ovi imali svatove pojavi se odnekud zmaj i zgrabi princezu i odnese je u svoj brlog. Mladoženja je totalno poludio od tuge te uze mač i krenu na zmaja. Sedmi dan se pojavi ispred zmajeve pećine te ga izazva na dvoboj. Zmaj izađe i pusti vatru na jadnog mladića. I on skonča u vatri. Odtugovaše ga i novo se slavlje već spremalo jer mlađi sin je pronašao odabranicu svog srca. I opet na dan svatova dođe zmaj i otme princezu. Mladoženja popizdi, ali se sjeti kako je njegov brat prošao pa se obuče u oklop i uze veliki arsenal oružja. Dojaše do zmaja i izazva ga na dvoboj. Zmaj izađe i poče vatru rigati. Ali oklop to spriječi. Sedam dana i sedam noći su se tukli dok konačno zmaj nije pregrizao mladića na pola. 
- Pa dobro bako nas je zanimalo otkud ovo govno ovde? 
- Aaa govno?! Pa neko se posro!
avatar
besposlenpop

Posts : 4707
Join date : 03.06.2014
Age : 59
Location : Zagreb West

http://www.cosgan.de/images/midi/frech/c042.gif

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on čet lis 30, 2014 9:04 pm

besposlenpop je napisao/la:Jednom davno mladić je pitao djevojku: "Hoceš li se udati za mene?" 
Djevojka je odgovorila: "Ne!" 


I tako je mladić živio sretno do kraja života, išao na pecanje, igrao golf, gledao nogomet i pio pivu kad god je poželio ...
došla sam si samo jedan link pospremit 
pukoh  Laugh Laugh Laugh
 a jesi i ti opičen

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Buffy on pet lis 31, 2014 8:52 am

whisperer je napisao/la:
Buffy je napisao/la:Happy

Gledala neki dan dolumentarac o Perunu i Velesu, izvornim bžanstivma na ovom području. U zadnej vrijeme se malo više piše o tome, čak su osnovali takvu crkvu.


Zanimljivo. To je ona priča kada Veles bježi od Peruna? Happy Bacim pogled na to kasnije navečer..

Gledala sam malo po netu, različite su informacije o njihovom odnosu i poziciji, ovisno o starosti vjerovanja.
avatar
Buffy

Posts : 1877
Join date : 03.06.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by whisperer on pet lis 31, 2014 1:16 pm

Evo nešto za početak..

avatar
whisperer

Posts : 1677
Join date : 01.06.2014
Location : Luna Malekova

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Buffy on sub stu 01, 2014 9:22 am

whisperer je napisao/la:Evo nešto za početak..

Nice Happy

Zanimljivo porijeklo riječi radost... Domovoi mi je skoz simpatičan Grin
avatar
Buffy

Posts : 1877
Join date : 03.06.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on sub stu 01, 2014 12:48 pm

Odlicno mi je kako se jacanjem neopaganizma nanovo budi interes za upoznavanjem slavenske mitologije i fantasticnih bica folklora. Ono sto me posebno odusevljava jesu tragovi tog postovanja utkani u samom jeziku. Najbolji je primjer ROD. Happy

----

 Rod je bio Stvoritelj. On zapravo jeste sve što postoji. Rođen je sam od sebe. U početku postojala je samo tama, i Rod je bio, poput pupoljka, zarobljen u ZLATNOM JAJETU. Kada je podario život Boginji ljubavi, Ladi, ljuska je pukla i kroz otvore je izašla ljubav - spomenuta boginja (Ovakav način stvaranja Univerzuma jako podseća na Veliki Prasak).

Presekavši sebi pupčanu vrpcu Rod je razdvojio nebeske vode od vode okeana, među njih stavljajući zemlju. Kada se oslobodio iz jajeta nastavio je sa stvaranjem. Razdovojio je istinu od laži, svetlo od tame, Nav od Jav-a, dobro od zla. Nakon toga stvorio je Majku Zemlju koja je ušla u okean. Rod je stvoritelj svih Bogova. Na kraju stvaranja Rod je od sebe stvorio nebeska tela, prirodu i prirodne fenomene. Sunce je stvorio od svog lica, Mesec od svojih grudi, zvezde od svojih očiju , izlazak i zalazak sunca od svog čela , mračne noći od svojih misli, vetrove od svog daha, kišu ,sneg i grad od svojih suza i munje i gromove od svog glasa. Rod je time postao princip Univerzuma. Stvorio je kravu Zemun i kozu Sedunju. Njihovo mleko se rasulo i stvorilo je Mlečni put. 


Stvaranje sveta je završio Svarog, postavljajući 12 stubova na koji podupiru nebeski svod (ZODIJAK). Pojedini izvori navode da je Rod stvorio kamen Alatir kojim je promešao mleko života i iz mleka se stvorila Majka Zemlja i mlečni okean. Alatir je po istim izvorima ostao na dnu mlečnog okeana i iz morske pene se stvorila patka Sveta, koja je kasnije izlegla mnoge Bogove.


Rod zapravo predstavlja monoteističku stranu staroslovenske religije. Iako postoji mnogo bogova u kod Slovena, Rod zapravo predstavlja Boga kakvog ga znaju današnje monoteističke religije. Takođe Rod se uklapa u šemu Niche-ovog Boga, koji je postojao da bi stvorio svet i napravio principe Univerzuma. Kad je završio svoj cilj, on je mogao da nestane, da umre. Rod postaje princip i prestaje da se pojavljuje kao Bog, prestaje da se meša u živote smrtnika i Bogova direktno, ali on je uvek tu prisutan, i principi koje on predstavlja utiču na sve. On je u svemu, zapravo, on je osnova svega. Sve vidljivo i nevidljivo predstavlja Roda. 


Rod je obožavan i na drugi način, međutim i taj način ima veze sa postojanjem. Rod je zaštitnik uroda, rodjenja, porodice. Sve ove imenice u svim slovenskim jezicima imaju u korenu reč ROD. Rođak, rodbina, porod, priroda, narod, sve su to reči koje u svom korenu sadrže ROD. To pokazuje koliko je Rod bio poštovan kod Slovena i koliko su u njemu videli osnovu svega. Priroda je pri Rodu. Narod je na Rodu, i Rod je u principu i zaštitnik naroda. Rod je zaštitnik krvnih veza i odnosa između klanova. Rod se prožima kroz sve kao osnova, ili neka vrsta temelja. Rod je svuda oko nas, kao što je to kasnije predstavljano u hrišćanstvu (s tim što je Rodu oduzeto ime, jer je hrišćanski Bog bezimen). 

Moguće je da su mnogi bogovi kod Slovena samo epiteti ili inkarnacije Roda. Sličan slučaj je sa hinduizmom gde Krišna ima mnogo inkarnacija. Tako da se uspostavlja veza između Slovena u Evropi i perioda pre dolaska u Evropu, dok su, kao i svi Indo-Evropski narodi živeli na području današnje Indije. Paralela koje dovode do ove teorije ima više, počev od toga da mnoge slovenske reči vode poreklo iz sanskrita (npr. "svarga", na sanskritu znači nebo, bog Svarog).


-----


Malo su se zeznuli s Krishnom koji je, ipak, bio avatar. Zanimljivo mi je da se i Rod izlegao iz jajeta. Nije li i Brahmanovo rodjenje slicno?

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by darla_ on sub stu 01, 2014 1:06 pm

Ovisi iz koje indijske sekte promatras Krishnu Grin. Vaishnavama je Krisna = Rod = Bog

Nije Brahman, nego Brahma, to su dva razlicita pojma, koja mi zapadnjaci obicno brkamo. Brahma je Bog kreator uz Vishnu i Shivu, zajedno cine trimurti, odnosno trojstvo. Brahma je po jednoj od legendi se i on "izlegao" iz zlatnog jajeta.

Brahman je u biti vrhovna kozmicka svjesnost, odnosno duh, bespolan, ajmo reci podloga kreacije i ono na sto se refiriraju nedualisticka ucenja.
avatar
darla_

Posts : 1272
Join date : 31.05.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Gost on sub stu 01, 2014 1:20 pm

Pancho je napisao/la:Ovisi iz koje indijske sekte promatras Krishnu Grin. Vaishnavama je Krisna = Rod = Bog

Nije Brahman, nego Brahma, to su dva razlicita pojma, koja mi zapadnjaci obicno brkamo. Brahma je Bog kreator uz Vishnu i Shivu, zajedno cine trimurti, odnosno trojstvo. Brahma je po jednoj od legendi se i on "izlegao" iz zlatnog jajeta.

Brahman je u biti vrhovna kozmicka svjesnost, odnosno duh, bespolan, ajmo reci podloga kreacije i ono na sto se refiriraju nedualisticka ucenja.

Je, hvala na ispravci. Brahma je, a spominjem Brahmana. A svecnicka kasta su brahmani.

jaoo

A iz koje je sekte Krishna = Rod? Super mi je ovo. Happy

Gost
Gost


[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by darla_ on sub stu 01, 2014 2:29 pm

Ligeja je napisao/la:

A iz koje je sekte Krishna = Rod? Super mi je ovo. Happy


U Gaudiya Vaishnavizmu Krishna se smatra originalnom Bozanskom osobom, a svi ostali su njegove inkarnacije ukljucujuci i Visnua. Gaudiya Vashnavizam je zanimljiv jer uvodi jednu novinu odnosno ajmo reci spaja nedualizam sa dulazimom u nesto novo sto naziva "nezamislivo jedinstvo i razlicitost", "Achintya Bheda Abheda" princip.
Osnivac je indijski svetac iz 16-tog stoljeca Chaitanya Mahaprabu.
Poslije se sampradaya dijelila na razlicite pravce, od kojih je na zapadu, a i kod nas najpoznatiji ISCON, odnosno popularno nazvan Hare Krisna pokret, medjutim ima puno drugih u Indiji koji nisu vezani za ISCON, a spadaju pod Gaudiya Vaishnava sampradayu, odnosno slijede C. Mahaprabu-ova ucenja, na jedan puno drugaciji nacin nego sto rade ISCON-ovci.  Jednom je bio jedan ucitelja Gaudiya Matha u gostovanju u Zagrebu, pa sam ga otisla poslusati, izuzetno ga je bilo slusati kako objasnjava simbiozu izmedju ljudskog i bozanskog, izmedju jedinstva i razlicitosti, za razliku od Krisnijevaca koje ne mogu dugo slusati, ali lijepo pjevaju Grin .


Zadnja promjena: Pancho; sub stu 01, 2014 2:32 pm; ukupno mijenjano 1 put. (Reason for editing : .)
avatar
darla_

Posts : 1272
Join date : 31.05.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Buffy on sub stu 01, 2014 7:23 pm

Malo su se zeznuli s Krishnom koji je, ipak, bio avatar. Zanimljivo mi je da se i Rod izlegao iz jajeta. Nije li i Brahmanovo rodjenje slicno?
 Eros iz srebrnog.

Plotin sa svojim trojstvom isto je zanimljiv, barem meni.
avatar
Buffy

Posts : 1877
Join date : 03.06.2014

[Vrh] Go down

Re: Terra magica :)

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 1 / 2. 1, 2  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.